Günümüzde giderek artan trafik kaosunun belki de tek kurtarıcısı olan bisiklet, Çanakkale’de giderek daha fazla kullanılıyor. İnsan sağlığına faydalı olan ve doğayı koruyan bu ulaşım aracı, ayrıca Çanakkale’de yakın zamanda kurulan Çanakkale Bisiklet Platformu (ÇABİP) ile daha iyi bir şekilde tanınmaya başlandı.
Çanakkale’de bisiklet ve bisiklet sporunu sevenler için sürekli olarak yeni etkinlikler gerçekleştiren Çanakkale Bisiklet Platformu (ÇABİP) kurucusu Doğancan Çetin ile bir söyleşi gerçekleştirdik. Çanakkale’de bisiklet kullanımının zorlukları ve kolaylıklarını konuştuk, bisiklet sporu için yapılması gerekenleri yazıya döktük. İşte giderek büyüyen bisiklet ailensin kurucusu Doğancan Çetin ile konu konuştuk…
İşte Doğancan Çetin’in gazetemiz Çanakkale OLAY’a yaptığı o açıklamalar;
OLAY: Öncelikle kendinizden biraz bahsedebilir misiniz? Bisiklet sporu sizin için ne ifade ediyor?
Doğancan Çetin: 26 yaşındayım. Çanakkaleliyim. Çanakkale Belediyesi Kariyer ve İş Geliştirme Ofisinde çalışıyorum. Aynı zamanda Çanakkale Koza Gençlik Derneğinde 7 yıldır gönüllülük temelinde, çeşitli sosyal sorumluluk projeleri ve sosyal medya danışmanlığı görevini yürütüyorum. Ve aslında röportajımızın da konusu olan Çanakkale Bisiklet Platformunda gönüllü-kurucu olarak yer alıyorum.
Sadece bisiklet sporu demek çokta doğru olmayacaktır. Bisiklet ya da popüler olmayan eski adıyla velespit, motorsuz veya elektrik motorlu, iki veya üç tekerlekli, pedallı, insan gücü veya elektrik ile ilerleyen bir ulaşım aracıdır. Ulaşım ve eğlencenin yanı sıra bisiklet sporunda da kullanılır. BMX, Dağ bisikleti, şehir (hibrit) bisikleti, tandem (çift kişilik bisiklet), tur bisikleti, yol bisikleti gibi türleri vardır. Vitesli ve vitessiz türleri bulunmaktadır. Bisiklet her çocuk gibi benimde çocukluğumun da vazgeçilmezi ancak bazı sebeplerden dolayı uzun yıllardır binmiyordum ta ki 13 haziran 2016 yılında geçirdiğim ön çapraz bağ ameliyatı sonrası kaslarımı güçlendirmem için yapmam gerekenler arasında bisikletin de olması içimdeki çocuğu tekrardan gün yüzüne çıkmasını sağladı. 13 haziran 2016 günü geçirdiğim ameliyat sonrasında yaklaşık 1 ay süre ile evde yattım, dışarıya sadece 3 kez çıkabildim ve 23 günde fizik tedavi gördüm. Daha sonra bisiklet konusunda ufak araştırmalara başladım ne almam gerektiğini hiç bilmiyordum. İnterrail Türkiye alt gruplarından olan bisiklet grubuna yazdım ve bugün platformun temellerini birlikte attığımız Atalay arkadaşımız ne için kullanacağını ve bütçemin ne olduğunu sordu. Sosyal medya hesabını incelediğim de Atalay Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinde öğrenciymiş sonra sürekli bisiklet konusunda sohbet etmeye başladık ancak konuşmalarımız daha çok şikayet ve problemler üzerine kuruluydu. Bunlar trafikte yaşadığımız problemler, bisiklet yolları, Çanakkale’de olan kulüp, dernekler, toplulukların bir arada çalışmalar yürütememesinden kaynaklıydı. Bu sohbetlerin sonunda da Çanakkale Bisiklet Platformunun ilk adımlarını atmış bulunduk. 23.06.2017