Kumkale Tabyaları Turu

Kumkale Tabyaları Turu

Kumkale Köyü

Çanakkale Boğazı’nın Anadolu Yakası kısmında, Ege Denizi’nin çıkış noktasına kurulmuş bir Osmanlı Köyü Kumkale. İsmini aynı adı taşıyan bir Osmanlı kalesinden alan Kumkale Köyü, 1915 yılına kadar bu kalenin içinde ve çevresinde yerleşik hayatın sürdüğü bir köydü. Ancak Çanakkale savaşları sırasında boşaltılmış Kumkale Köyü. Sonradan bir takım aileler köylerine dönüş yapsalar da, ulaşım şartları, köyün etrafındaki bataklıklar ve savaşların yarattığı tahribat nedeniyle yine tamamen boşaltılmış. 1928 yılında Masırlık mevkiinden Mehmet Çavuş tarafından önce Masırlık, sonra Kumkale ismiyle yeniden kurulmuş. Ancak savaş öncesinde bir hayli kültürel zenginliğe sahip olan Kumkale’ye eski köy halkı geri dönmemiş. Sadece birkaç yerli hane ile Bulgaristan’dan göç etmek zorunda kalan Türkler yerleştirilmiş.

Kumkale Köyü, bugün Türklere ait en eski Türk mezarlarından biri olan ve bugün harabe halindeki Eski Kumkale Mezarlığı’na ev sahipliği yapıyor. Birçok tarihçi, Büyük İskender’in Doğu Seferi’ne buradan çıktığını söylüyor. Köyün en önemli özelliği ise, Çanakkale savaşları sırasında, düşmanın Seddülbahir’le birlikte ilk çıkarmayı yaptığı ve ilk Türk direnişi ile karşılaştığı yer olması.

Nasıl Gidilir?

Yol durumu içerikte mevcuttur.

Nereler Gezilebilir?

Kumkale Köyü çevresinde yapılan arkeolojik kazılarda bulunan eserler ve Çanakkale savaşlarında kullanılan silahların bir kısmı, bugün köy içerisindeki bir balıkçı barınağında sergileniyor. Kumkale Şehitliği ve Kumkale Kalesi de köy içerisindeki diğer önemli ziyaret noktaları arasında bulunuyor. Kumkale Köyü’ne kadar gelmişken, 1,5 km uzaklıktaki Truva Antik Kenti’ni de ziyaret edebilirsiniz.

Ne yenir, ne içilir, alışveriş?

Kumkale köyünde marketlerden alışverişinizi yapabilir ve köy kahvesinde köy halkıyla sohbet eşliğinde çay, kahve içebilirsiniz.

betmatik ligobet nisanbet betebet hiltonbet milosbet