ÇABİP MTB | Domuzdere

ÇABİP MTB | Domuzdere

Domuzdere 

Domuzdere; batısında bulunan Cesaretsırtı, kuzeyindeki Hilal Sırtı – Alçı Tepe – Eminbey Düzü, doğusundaki Küçükmehmetbey Tepe’den güneye uzanan isimsiz sırt, güneyindeki Çanakkale Boğazı ile çevrilidir. 4 km2 havzası olan Domuzdere’nin esas kolları; Alibey Çiftliği’nin de bulunduğu Eminbey Düzü platosunun güneybatısından doğarak güneybatı istikametinde, batıda Hilal Sırtı – Cesaretsırtı ile doğusundaki Domuzdere Tabyası’nın bulunduğu isimsiz sırt arasından akarak en uzak kol kaynağından 3380m sonra Çanakkale Boğazı’na dökülmektedir.

Boğaza dökülmeden önce batıdan – Cesaretsırtı’ndan – gelen Dinsizdere, doğudan gelen Suniç (Sarnıç – Ayvalar) Dere ve Alancadere ile birleşmektedir. Çanakkale Muharebelerinden önce yapılan bazı haritalarda Kerevizdere’nin, Domuzdere olarak adlandırılmış olduğu, hatta bazı muharebe raporlarında da bu hatanın devam ettiği görülmüştür.

Bölgeyi savunan kuvvetlerce; vadisi derin, su bakımından zengin ve cepheye yakın olması gibi etkenler nedeniyle çok kullanışlı bulunulmuştur. Boğaz’dan ortalama 100m yüksekte bulunan Domuzdere etrafındaki arazi, çok dik şekilde Boğaz’a inmektedir. Bazı yerleri dik yamaçlar, kesik kayalık ve yar oluşumundadır. Bu özelliğinden dolayı kıyıda savunma tedbirleri almak güç olduğundan, arazinin savunan tarafa sunduğu “yüksek araziden boğazı savunma” ana fikrine uygun olarak bu bölgeye obüs topu ve havan yerleştirilmesi uygun görülmüştür.

Birinci Dünya Savaşı’nın ayak seslerinin Osmanlı İmparatorluğu’na yaklaştığı günlerde Başkomutanlık Vekâleti, Bahr-i Sefid Boğazı Müstahkem Mevkii Komutanlığı’ndan boğazı savunma planı hazırlamasını istemiş, hazırlanan 6 Ekim 1914 tarihli plan ile 2’nci Bölge olarak anılan Erenköy ve Tenger bölgesinin, 19 Eylülde Başkomutanlıkça Müstahkem Mevkii Komutanlığı emrine verilen 8’nci Ağır Topçu Alayı’nın bir obüs taburu ile bir havan bataryası Tenger kısmına (Tengerdere ile Domuzdere arasındaki sırtlar) mevzilendirilmesi öngörülmüştü.

Domuzdere ile ilgili bilinen tarihi tek fotoğraf, bir jandarma askerini Domuzdere batı yamacında görüntüleyendir. Fotoğraf; 125 Rakımlı Nokta yakınlarında, Domuzdere’den ileri hatlara ulaşmak için kullanılan en önemli irtibat yolunun bulunduğu noktada çekilmişti.

KAYNAK : https://canakkalemuharebeleri1915.com/genel/muharebe-alani-yer-isimleri/seddulbahir/471-domuz-dere-comak-dere

Nasıl Gidilir?

Yol durumu içerikte mevcuttur.

Nerede Kalınır?

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı sınırları içerisinde kamp atmak yasaktır. Alçıtepe veya yarımadası bölgesinde pansiyon, otel ya da kamp alanlarında konaklamanızı öneririz.

Ne yenir, ne içilir, nereden alışveriş yapılır?

Domuzdere bölgesine yakın Alçıtepe köyünden ihtiyaçlarınızı giderebilirsiniz.

 

betmatik ligobet nisanbet betebet hiltonbet milosbet