Assos Turu

Assos Turu

Çanakkale‘nin Behramkale Köyü’ndeki Assos Antik Kenti, Midilli Adası’nın tam karşısında, eşsiz Ege Denizi manzarasıyla Kuzey Ege’nin özel yerlerinden biri. Ünlü filozof Aristoteles’i ve felsefe okulunu bu topraklarında ağırlayan Assos’un geçmişi MÖ 7. yüzyıla uzanıyor.

Assos’da kesinlik kazanmaması ile birlikte Tunç Çağı’nda (M:Ö.3000-1200) burada yaşayanların olduğuna dair arkeolojik kalıntılar bulunmuştur. Homeros, Tiria’nın güneyinde Leleglerin yaşadığını, bunların Troia Savaşı’nda bölgede denizcilik ve korsanlık yaptıklarını belirtmiştir. (Tüm tarihi bilgilere yazının devamından ulaşabilirsiniz)
Bisiklet ve tarih severlerin Ege sahillerine devam ederken uğrayabileceği tarih kokan Assos, Çanakkale’ye 90 km bir mesafede bulunuyor. Ayvacık sapağına kadar güzel bir asfaltta yol alabiliyorsunuz ancak sonrasında mıcırlı ve yokuşlu yollardan geçerek Assos bölgesine varabiliyorsunuz.

Assosta nereler gezilebilir, ne yenir?

Behramkale Köyü
5 bin yıllık antik kente en yakın yerleşim yeri. Tarihi evlerden oluşan köy yamaçta kurulmuş, sokak aralarında kıvrım kıvrım patikalar. Ortaçağı andıran dar sokaklar arasında dolaşıyorsunuz.

Athena Tapınağı
Assos Athena Tapınağı, MÖ 530’da Akropol’ün en yüksek yeri olan 236 metrede kurulu. İki basamaklı podyumun günümüze ulaştığı tapınak çevresinde yapılan kazılarda bulunan Helenistik dönem çakıl mozaik döşemeleri ile sunak daha sonra kaybolmuş. Tapınağın kabartmaları Paris, Boston ve İstanbul arkeoloji müzelerinde sergileniyor. Dorik başlıklar, sütun kaideleri ve diğer mimari kalıntılar ise tapınak çevresinde yer alıyor.

Agora
Akropol’ün güney yamacında yer alan Assos Agorası, MÖ 2. yüzyıla uzanan kalıntılarıyla görülebiliyor.

Gymnasium ve Bouleuterion
Gençlerin bedensel ve toplumsal eğitim aldıkları Gymnasium, en az agora kadar öneme sahip. Assos’ta MS 2. yüzyılda inşa edilen gymnasium, agora ile batı kapısı arasında yer alıyor. Kuzey doğusunda Bizans döneminden bir kilise ile güneybatısında sarnıçla çevrili olan gymnasiumun büyük bölümü yok olmuş durumda.

Tiyatro

Şehir yaşamı ile ilgili önemli kararların alındığı, kent meclisinin toplandığı yapı olan Bouleuterion (Meclis binası), Assos Antik Kenti’nde Agora’nın doğusunda konumlanıyor. MS 2. yüzyılda, Athena Tapınağı’nın güney yamacında inşa edilen Assos Tiyatrosu, son yüzyıla dek tümüyle ayaktaydı. Günümüzde restorasyon çalışmalarıyla ayağa kaldırılmak istenen tiyatro, son olarak Roma döneminde yenilenmiş. Assos’ta gerçekleştirilen festival ve etkinliklerin birçoğunun düzenlendiği tiyatro Grek tiyatro planına göre, at nalı biçiminde kurulmuş.

Behramkale Köprüsü

Tuzla Çayı üzerine, 14. yüzyılda inşa edilen Behramkale Köprüsü, yerel taş dokusuyla Assos’un en görkemli yapılarından. Zamanla çay yatağının dolmasıyla 15 metre yüksekliğe sahip olan köprünün, görkemi görülemiyor. Günümüzde yalnızca yayaların kullandığı köprünün yanında araçların kullanabildiği yeni köprü de bulunuyor.

Hüdavendigar Camii

Assos yıkıntıları arasında, I. Murad döneminde 14. yüzyılda inşa edilen Hüdavendigar Camii, ihtiyaç halinde ibadetin devam ettiği bir yapı. Minarenin olmadığı camii, Bizans ve Roma dönemi ibadethane kalıntılarının üzerinde yer alıyor.

Antik Liman

Kadırga
Assos’un 2 km. güneyindeki yer alıyor. Konaklamak ve denize girmek için tercih edilen yerlerden biri. Osmanlı zamanında kadırgalar buraya çekilip tamir edilirmiş. Mavi bayraklı koy tertemiz ve her bütçeye uygun otel ve kamping alanları var.
Dilerseniz zeytin ağaçları arasında ücretsiz hamağınızı veya çadırınızı kurabileceğiniz alanlarda mevcut. Yemek veya alışveriş yapacağınız bir çok market ve restoran var ancak bilginiz olsun Kadırga koyu biraz pahalı.

 

 

betmatik ligobet nisanbet betebet hiltonbet milosbet