2010 Mart 2020 ocak .. Bisikletle dünya turuna devam ediyorum
2010-2011 yılları arasında Türkiye’den bisikletle Japonya’ya gittim 12500km pedal çevirip 12 ülkeyi geçtim. 2012 de bisikletimle dünya turuna çıktım hala yoldayım 84000 km 50 ülke geride kaldı. 10 yılda 62 ülke ve 100.000km geride bıraktım. Japonya Turunun bisikleti Ankara Koç müzesindedir. Dünya turunda kullandığım bisikletler den biri Kron A.Ş de diğerleri de müzelerde sergilenecek
Karadeniz, Marmara denizi, Ege denizi, Akdeniz, Hazar denizi, Baltık denizi, Kuzey denizi, Arap denizi, Japon denizi, Atlas okyanusu, Hint Okyanusu ve Pasifik Okyanusu kıyılarında, Asya, Avrupa, Afrika, Güney Amerika topraklarında pedal çevirdim.
Türkmenistan Karakum Kum çölünde 1450 kilometre.
Çin Taklamakan çölünde 250 kilometre.
Moğolistan Gobi çölünde 750 kilometre (11 gün insan görmeden toprak yolda).
İspanya Tabernas çölünde 220 kilometre.
Fas, Cezayir, Tunus’un içinde yer aldığı Sahra çölünde toprak yolda 270km, asfaltta toplamda 2220 kilometre ve toplamda 2490 kilometre.
Arabistan Çölü; Ürdün 810 km, Suudi Arabistan 4044 km ayrıca bisikletle ülkeyi ve çölü bisikletle geçmesine izin verilip 120 gün vize verilen ilk kişiyim, Katar 109 kilometre, Birleşik Arap Emirliği 560 km, Umman çölü 343 kilometre. Arabistan çölünde toplam 5866 kilometre.
Güney Amerika da Şili Ve Arjantin patagonyasında 1500 kilometreden fazla pedal çevirdim.
Atakama Çölü Şili 1159km – Bolivya 476km – Peru 1750km toplamda 3385 kilometre
Çöl coğrafyasında toplam 18.056 kilometre pedallayıp 2015 Temmuz’da 61C sıcaklığı Cezayir Sahrada, 2015 Haziran’da 59C sıcaklığı Katar’da, 2010 Aralık’da -34 dereceyi Moğolistan Gobi çölünde, 2017 Ağustos’da -15C Patgonya çölünde 2019 Ağustos da -15C Peru Atakama çölünde gördüm. Bu yolları alırken Garmin gps yol izi kayıtlarını, kadans hızını, kalp atışlarını, o anki hava sıcaklığını ve bisiklet üstündeki hava sıcaklığını kaydettim. Guiness rekorlarına girmek üzere başvurumu da yaptım. Görüşmemiz sonucunda kategoriler onaylandı. Sadece turu bitirmem gerekiyor. Basin ve Viktorya çöl geçişlerini de tamamlayıp dünya turunu bitirdiğimde resmileşeceği yazışmalarda yazmakta. Yani resmi makamlara da verileceği için bu rakamlarda bir aldatmaca yok.
2013 Aralık, Ocak, Şubat aylarında Ukrayna, Rusya, Finlandiya, İsveç rotasında -30 derecede 4500 kilometre pedallayıp Kuzey Kutup dairesini geçip, çizginin hemen arkasında çadırda kaldım. En düşük sıcaklık bisiklet üstünde -57C Moskova S.t Petersburg arasında gördüm. Çadırda gördüğüm en düşük hava sıcaklığı -42C.
2013 yılında Kuzey Kutup dairesini Avrupa Finlandiya da geçtim. 2015 yılında Afrika Kenya’da, 2019 yılında Güney Amerika Ekvador da ekvador çizgisini iki defa geçmiş oldum. Hayalimde Güney Kutup dairesini bisikletle Antartika da geçmek var.
Asya’da Pamir ve Walkhaan vadisi tırmanışları sonrasında Avrupa’da Avusturya, İsviçre, İtalya, Fransa’da 32 Alp tırmanışı Avrupa ve Afrika ‘da aracın çıkabileceği en yüksek hem toprak hem de asfaltta zirveleri tırmanarak 28.01.2020 tarihine kadar tur bisikletimle bisikletle toplamda 550.350 metre tırmanış gerçekleştirdim. Geçtiğim çöller ve Her kıtanın en yüksek geçitlerinin hepsi İnternet sayfamda Rota bölümünde yazmakta.
Dünya da sadece tek bir noktada her ay yer kabuğu 2.5 cm den fazla yukarı çıkıyor ve bu olay 5 kilometrekarelik bir alanda yer alan Laguna Del Maule gölünün çevresinde. Oraya da gidip gözlemlerde bulundum.
İsrail – Filistin’den Suudi Arabistan, Bahreyn, Katar, Birleşik Arap Emirliğine ve Umman’a bisikletle geçilmesine ilk defa izin verilmiş Kudüs, Medine, Mekke’de pedallayarak muhteşem anıların olduğu yazılarımı www.gurkangenc.com sayfasında bulabilirsiniz. Suudi Arabistan içinde 4000 kilometreden fazla bisiklet sürmesine şuana kadar izin verilmiş tek kişiyim. Bisikletle yapılan hac ve umre seyahatlerine hala sınıra kadar izin verilmekte ülke içinde pedallanmasına izin verilmemektedir.
Çöl ve zirve tırmanışları benim tarafta motivasyon için önemli yer tutar. Bir ultra maratonu bitirmek, bir dağın zirvesine tırmanmak, kürekle pasifik okyanusunu geçmek, yarışmada elinden gelenin en iyisini yapmak neyse benim için bunlar odur. Bu yüzden de bu sayılar ilkler önemlidir. Bunların sonucunda neler oldu veya olmaya devam ediyor;
62 ülkede 200 üzerinde müze gezdim (Sayı sanırım 200 den çok daha fazla). Bu ülkelerde hemen hemen en meşhur gidilen tüm tarihi ve doğa harikası alanlara uğradım. Gezdiğim köy ve kasaba sayısını bilmiyorum. 62 ülkenin eğitimi, tarım ekonomisi, kültürleri ve yoldaki yaşananlarla ilgili gözlemlerimi içeren 5000 sayfa yol anısı yazdım. 14 ülkenin yol anılarını görme engelli arkadaşlarım için seslendirdim. Ayrıca 50 ülkenin İngilizce yol anıları, 30.000 kare fotoğraf ile sayfamda paylaştım. Bu paylaşımlar yaşadıklarımın çok az bir bölümünü içermektedir.
2020 yılında Demir Atlı Adam çocuk kitapları sizlerle buluşacak. Çok kişi seyahatname beklerken böyle bir çalışma yaptım. Seyahatname kitapları ancak ve ancak bisikletle dünya turu bittikten sonra çıkabilir. Dünya turu yaparken ve hala öğreniyorken bu kitapları çıkarmayı düşünmedim. Bunun dışında bizzat kendimin test ettiği yaptığı ürünler de var. Bunları da henüz paylaşmadım gelecek yıllarda yavaş yavaş paylaşmaya başlayacağım
62 ülkenin 40’ında televizyon ve radyo programlarına katıldım gazeteler ve dergilerde seyahatle ilgili bilgi verdim. Ülke tanıtımına elimden geldiğince destek oldum. 62 ülkenin tamamında bisikletimin arkasında Türk bayrağını dalgalandırarak geçtiğim ülkelerdeki halkın yaklaşımını düşüncelerini notlar tutarak anılarıma ekledim. Yurt dışında gittiğim ülkenin devlet okulları ve özel okullar olmak üzere 800 üzerinde sunum gerçekleştirdim yarım milyona yakın öğrenciyle buluştum. Türkiye’nin yerini bilmeyen birçok gence harita yoksa tek tek gps üzerinden nereden geldiğimi anlattım. Yeri geldi onlarla birlikte yaşadım, mutlu oldum, ağladım, üzüldüm. Türk Büyükelçilikleri ile birlikte ortak çalışmalarımız oldu. Avrupa’da Kuzey ve Sahra altı Afrika’sında, Arap yarım adasında bisiklet federasyonu başkanları ile görüşmeler yaptım. Gelecekte ilişkilerimizi koparmayıp birlikte projeler çıkarma konusunda fikir alışverişlerinde bulunduk. Güney Afrika Cape Epic dağ bisikleti, Botsvana Kalahari çölü dağ bisikleti, yarışmalarına katılmam için Federasyon başkanları davet etti. Bahreyn Prensi Nasser tarafından da Bahreyn Triatlon yarışına davet edildim. Gelecekte bir gün ayarlayabilirsem bu yarışmalara da katılmak isterim.
Türkiye’de 2012 – 2016 yılları arasında Kron bisikletle birlikte 24 bisikleti okuyucularıma dağıttım
Üniversitelerin bisiklet kulüplerindeki arkadaşlara gezgin bursu vermek için Genç Kâşifleri kurdum. 2013 de bir öğrenci ile başladığımız bu projeye her yıl 15 öğrenci davet etmeye başladım. Bu proje takım arkadaşlarımla birlikte bizim için inanılmaz bir hal aldı ve her yıl daha da büyüyor ve güzelleşiyor. 15 öğrencinin Toros dağlarındaki tüm masraflarını dünya turu projem ve Takım arkadaşlarımın desteği ile karşılayıp, uzman kişilerle doğa fotoğrafçılığı, kampçılık, harita ve yön bulma teknikleri öğretip, öğrencilere Yörüklerle birlikte yaşama imkânı sağladık. Gençlerin tüm kamp malzemelerini ve yemelerini içmelerine kadar her şeyini karşıladık. Ayrıca bu süreç içinde geçmişte yapılan araştırma yazıları ve çalışmalar detaylı bir şekilde sayfamda bulunmaktadır. Yurt dışına da öğrenci gönderdiğimiz bu proje de eski genç kaşifler de projeye destek olmaya başladılar. Tarsus Belediyesi de Genç Kaşifleri desteklemeye başladı
Genç kadın atletlerimize 2014 – 2017 yılları arasında destek oldum. Bu süre zarfında imkânım ancak 5 kadın sporcumuza yetti. Eskiyen ekipmanların yenilenmesi, spor ve yüzme salonu ücretlerinin ödenmesi gibi desteklerin yanı sıra her kürsüye çıkışlarında motivasyon amaçlı maddi katkıda bulundum. Antrenörlük ve Federasyon sistemindeki eksikliklerden dolayı da bu desteklerimi kestim.
Sayfada ki yol anılarımı okuyup beğenenler sağ olsun yıllardır çevresindekilere anlatırlar. İnternet sayfamda destek bölümünde kimlerin nasıl destek olduğu da yazar.
Böyle bir seyahatten yeni haberi olan herkese de hoş geldiniz diyorum. Kuzey Amerika, Avusturalya ve Güney Asya seyahatinde takipte kalırsanız birlikteyiz.
Aklınıza gelen soruların cevapları da çok sık sorulan sorular sayfasında yazmaktadır.
.
En son olarak “bu tur bittiğinde ne olacak” diye merak eden arkadaşlar olabilir. 2013 yılından beri söylerim; Hayalim gelecekte Türkiye Cumhuriyeti devletinin Spor Bakanı olmak.
Güney Amerika’dan sevgiler saygılar
Gürkan GENÇ Websitesi: https://www.gurkangenc.com/
Gürkan Genç Instagram Hesabı: https://www.instagram.com/gurkangencc/