Bisiklet Kilitleme Önerileri

Bisiklet Kilitleme Önerileri

Bisiklet Kilitleme Önerileri

 

  • Kilitleme Yeri:

Bisikleti bağladığınız yer çok önemlidir, akıllıca yerler seçmek gerekir. Örneğin bağladığınız yerin kilidinizden daha zayıf olması durumunda, bu sefer bağladığınız yer kesilebilir. Ya da örneğin bisikletinizi bağladığınız direk kısa bir direk ise, bisiklet üzerinden aşırılmak suretiyle çalınabilir. Özellikle PVC borulardan ve kısa ağaçlardan uzak durun.

 

  • Kilit Çeşitleri:

Öncelikle bisikletinizi bağlamakta kullanabileceğiniz bir çok farklı kilit çeşidi mevcut. Bunları altı kategoride toplayabiliriz:

U-Kilit (veya D-Kilit)
Zincir-Kilit
Kablo-Kilit
Alarmlı Disk-Kilidi
Alarmlı Asma-Kilit

 

  1.  U-Kilit
    Bir U-Kilit her zaman önce arka tekerleğe ve kadroya sonra da sağlam bir objeye, zincir ve vites takımları dışarı bakacak şekilde bağlanmalıdır; eğer Dingil Kilidiniz yoksa, ideal olan ön tekeri de söküp U-Kilitle bağlamaktır. Eğer kadronuzla tekerin arasındaki boşluk fazlaysa ve bu yüzden ikisini birden bağlamaya uygun değilse arka üçgenin içinde olmak kaydıyla yalnızca arka tekeri de bağlayabilirsiniz ancak dikkatli olun, bisikletiniz arka tekerin jantı kesilerek çalınabilir.
  2. Zincir-Kilit
    Zincir-Kilitlerin kullanımı da tıpkı U-Kilitler gibidir; önce arka tekerleğe ve kadroya sonra da sağlam bir objeye, zincir ve vites takımları dışarı bakacak şekilde bağlanmalıdır. U-Kilitlerden farklı olarak bazı asimetrik objelere vb. daha kolay bağlanabilir.
  3.  U-Kilit + Zincir-Kilit
    En çok tavsiye edilen yöntemlerden biridir. Genelde U-Kilit kadroyu ve arka tekeri objeye bağlarken, Zincir-Kilit de ön tekeri kadroya bağlar. Ya da zincirin uzunluğuna bağlı olarak iki teker de zincirle toplanıp, U-Kilitle yalnızca kadro bağlanabilir. Ayrıca ilk yöntemde olduğu gibi biriyle tekerleri ve kadroyu bağlayıp, ötekiyle de tekrar bağlayarak çift dikiş yapılabilir. İki farklı tipte kilit kullanılacağı için hırsızın farklı aletlere ihtiyacı olacaktır. Bu da çalınma riskini azaltan bir öğedir.
  4.  U-Kilit + Kablo-Kilit
    Taşıması en kolay ve en çok parçayı kapsayan çözüm olduğu için çok kullanılan bir diğer yöntemdir. U-Kilit birincil güvenlik sistemi olarak kullanılırken Kablo-Kilit; ön teker, sele, aynakol takımı vb. parçaları bağlamakta kullanılır. U-Kilit her zaman olduğu gibi önce arka tekerleğe ve kadroya sonra da sağlam bir objeye bağlanır. Daha sonra Kablo-Kilitle açıkta kalan parçalar bağlanır. Kablo-Kilidin modeline göre ya kendi kilit sistemi olacaktır, ya da kilit sistemi olarak U-Kilit kullanılacaktır:
  5. Zincir-Kilit + Zincir-Kilit
    U-Kilit + Zincir-Kilit kombinasyonundan tek farkı belki biraz daha esnek olmasıdır, ancak kesinlikle çok ağır bir güvenlik sistemi olacaktır. Bu yüzden yanınızda taşımanız hem tehlikeli, hem de rahatsız olabilir. O yüzden bisikleti gün aşırı bırakacağınız zaman kullanmanız tavsiye edilir.
  6. Zincir-Kilit + Kablo-Kilit
    U-Kilit + Kablo-Kilit kombinasyonundan tek farkı – tekrar – belki biraz daha esnek olmasıdır. Buradaki tek fark bir U-Kilit yerine Zincir-Kilit kullanacak olmanızdır. Taşınabilirliği ve sağladığı güvenlik de 4 numaralı kombinasyondan farklı değildir; aynı bağlama yöntemlerini kullanabilirsiniz.
  7. U-Kilit + Zincir-Kilit + Kablo-Kilit + Alarmlı Disk-Kilidi
    Atom bombası geçirmez bir bisiklet için birebir bağlama yöntemidir. Zincir-Kilit yerine U-Kilit koyarsanız belki daha sağlam olacaktır, ama bu sefer kilit çeşitliliği azalacağından, yenmek için de daha az alet gerekecektir. Fakat zaten böyle bağlanmış bir bisikleti gören herhangi bir hırsız muhtemelen oradan derhal koşarak kaçacaktır.

Kaynak: https://www.bisikletforum.com/konu/bisiklet-nasil-kilitlenmelidir-kilit-cesitleri-ve-dogru-kilitleme-yontemleri.107471/